Wednesday, September 19, 2012

Yang terlintas dihati.

Buat Sabun sendiri: Mesti bestkan.



Hari ini 19 september, sekejap hujan sekejap panas.
Lihat keliling halaman rumah banyak bunga2 sedang berkembang, terutama bunga2 mawar@ros.Wanginya  memenuhi ruang perkarangan rumah.

Sepanjang minggu ini, aku asyik memikirkan nak' membuat sabun mandi sendiri'.
Bunga2 begitu banyak dan semuanya jenis yg wangi.Adalah aku buat eksperimen cara nak mengeluarkan pati bunga matahari, melalui penyulingan, memang berhasil..sangat wangi. Nak cuba pula dgn bunga mawar, tapi akhirnya tak sampai hati nak  tengok mawar itu dipetik banyak2, lalu melalui proses pemanasan yg.lama.

Aku buat rujukan sana sini cara nak buat sabun, mula dari  blog  'Tanam Sendiri',baca entry sampai habis, tapi tak juga dapat, baca lagi berulang kali..ikut step, mula kumpul bahan.Rasanya semua dah ok.Tapi bila pat nak dapat bahan kimia 'larutan lye .'sodium hydroxide'..sibuk tanya kat kedai bahan kimia, ada kata habis ada kata tak jual..last2..ada cuka dalam hati.

Tapi apa pun, suatu detik aku akan buat juga sabun jenama sendiri ini.Mesti cantikkan.  Sekarang ni kalau boleh semua benda kena buat sendiri betul tak..jahit baju sendiri, buat bedak sendiri, bedak sejuk lah...Ok lah doakan percubaan sabun buatan sendiri ku berjaya.
gambar  diatas dan yg.ini sumber dari google.

12 comments:

suka suka said...

semoga berjaya

ummuaidan said...

bila berjaya kita bg nama sabun lingkaran purnama yerr...

Puteri Purnama said...

K Mar, Terimakasih doa itu.Amin

Puteri Purnama said...

salam dik,
hahaha, sabun jenama 'lingkaran purnama'..jual disupermarket Fiji. pengedar tunggal ummuaidan enterprice.huu bestnye.

Adry@Daun said...

As salam cikgu,
Sodium hydroxide atau caustic soda tu bhn kimia berbahaya jika tak kena cara. Bhn kimia ni byk digunakan dlm bhn larutan cecair pencuci.

Puteri Purnama said...

walaikumsalam Adry.
Iyalah tu sebab susah nak dapat.Bila oder melalui makmal sekolah, sedikit je kuantiti yg mereka bagi, kalau oder dari kedai kimia mereka nak lesen, ahh macam mana nak buat mimpi jadi kenyataan ni, baru satu part pun dah ada kekangannya.

olive said...

i pun nak join buat sabun. Cikgu Purnama, cepatlah buat. nak tengok ^_^

Puteri Purnama said...

Hai Olive.,
you kat kl kan, mungkin di kl mudah nak dapatkan bahan2 buat sabun ni.Jom cuba.Terimakasih sudi lawat kita.

olive said...

yaya..is quite easy to get the chemical here (from the university...shhhyyyy..don tell... ;p). i am looking forward to c ur end product..

ummuaidan said...

oohh..now i remember..my husband's grandmother used to make soap on her own...let me ask my dear hubby how to make it...sabun basuh boleh jugak ker?heheh

Puteri Purnama said...

boleh, buat sabun cuci pinggan, sabun cuci kreta, kalau baca diinternet ni macam2 maklumat ada.Ummi jom kita buat percubaan.

poison community members said...

saya ada stox sodium hidroxide liquid
0173758023