Tuesday, February 15, 2011

Masakan/menu -special ??


masakan special.
Selalu sangat aku ditanya dengan soalan ini.Apa masakan istemewa koorang kat sabah?
Banyak perkara aku kena huraikan akhirnya ada yg.tak faham, kerana aku sendiri rabun apa masakan special kita di sabah?..so..member sabahan yg dah baca blog ni fikir2kan lah.

Tak lama lagi Norly pula akan tanya aku, lepas tu kak roy, lepas tu mungkin kak ana atau kak shima atau
si kaya raya 'aan' atau hajjah sari atau si puteri mesir Zee yaziella..dan ..
so jalan penyelesaian aku begini, member2 fikir sendiri k. Cerita nya begini.

Sabah kalau untuk makan sendiri maksudnya dalam keluarga sendiri tak perlu kari-mari, atau santan sana sini,
yg.perlu ada selain keperluan asas bahan masakan, lada padi perlu ada utk org dewasa ...budak2 tak boleh makan pedas nanti lidah keras..itu petua org.tua2.
Jadi kita orang masak' terjun'  iaitu masak rebus2 air ..nanti ada pula akan tanya..sedap ke?.
jawapannya 'sedap'!!..sebab semua lauk pauk kita orang masih segar bugar..contoh tengok gambar ini.

Udang ni RM18.sekilo.masih gerak2 lagi ekor udang tu..bila direbus bubuh asam, serai bawang dan daun 'bawing'..Norly kata bahasa melaka 'daun KEMANGI'..sedap engkau..apa apa ikan pun, ketam ke.. main rebus air aje..kadang kalau ada keluarga bertandang kita kumpul ramai2 dan bakar ikan dan sayap ayam so Norly, kak roy..dan sahabat yg.lain nak rasa udang rebus..sudi2lah berkunjung ke tempat aku pula ye..masa kena set elok2..takut aku pula sibuk..so kena plan elok2.Ini lah gambar2 tu.
                                          udang ni. kalau masak merah atau santan..hilang rasa udangnya
                                          ada rasa santan dan segala macam.Tapi kalau rebus je..alahai..nyammi.
                                          wangi udang.RM 18 sekilo.besar2 ibu jari kaki 'Norly' kut..he he.
                                         
                                          Ini pula tumbuhan dalam laut yg.bersih..makan begitu je..cicah air lada
                                          buat ulam..rasanya sedikit masin, rasa kerang rasa ajinomoto..macam itulah rasa
                                          yang pasti sedap dan kaya dgn iodin..sejenis rumpair laut.
                                          emak aku kata namanya 'LATO'aku tak pasti..itu bahasa kita orang di k.Belud.
                                           start sekolah sukan pun bermula..sibuk berjemur di luar bilik darjah..
                                           murid seronok memanjang.

2 comments:

Pak Mantar said...

Syoknya Mas kalau kau kasih hadiah masaklan ini pada hari ini sempena hari lahir aku. Pasti aku ingat sampai bila...kekekeke

Puteri Purnama said...

Aduhai..dinakanku razak..
26 february hari lahir mu?..aku tak tahu pun..insyallah nantilah kalau ada kesempatan...Insyallah.