Tuesday, June 12, 2012

Seindah wajah







bunga ini indah
tentunya sehebat nama
ada warna ada cahaya
melingkari ruang cinta
mengikat kata mesra
antarakita..

kitalah
para peminat
yang diikat
menyemai bunga indah
dipersada bumi tercinta.
.........................................
puisi  untuk teman2 yg berkunjung dan sudi menatap bunga indah ini.
12 jun..selasa yg.selesa.
(hehehe jom tanam bunga mata hari..benih bekalan dari'blog tanam sendiri)

benih sawi yg.agak banyak menunggu saat kering utk di tanam semula.andai ada rezeki.Alhamdulillah.

ceria selalu, salam mesra nan abadi utk yg bernama teman teman.

15 comments:

hernyhafiz ^_^ said...

Wahhhh Bestnya! Saya punya species ni belum
Mekar Lagi. Nampak gaya memang besar. Ni species apa ya? Sebab saya dah confuse... Cantik sungguh!

mat jon said...

wow besorrnyee..ni mesti benih giant tu kan. saya punya baru umur sebulan lebih..sawi tu pulak memang terbaekkk ;)

Puteri Purnama said...

salam buat hernyhafiz n mat jon.
hehehe bunga matahari dari baka mix colour.jenis baka besar tengah membesar..tengah menunggu.
terimakasih.

Iskandar Abdul Rashid said...

Wah cantiknya. Tak sangka pula boleh jadi sebesar ini.

Puteri Purnama said...

alhamdulillah, begitulah hasilnya..terimakasih tuan.

baguznet said...

wah! ni spesis bunga matahari saiz giant ke? separas tinggi tangga ye

Puteri Purnama said...

spesis mix clor.saya pun tak sangka ia sebesar dan setinggi itu.Alhamdulillah.

Sufi Luqman said...

Saya cukup sukakan bunga matahari..skarang nie tgh hidup subur..saya nak tanya ada tak batch untuk pokok bunga ros?saya minat nak menanam pokok bunga ros..dari kecil lagi..

wani sc said...

ini dari baka warna bercampur?? besarnyaa!! ada kena mengena dengan baja ke? gunakan baja apa ye? saya punya baru je kering selepas 'menyinari' laman rumah beberapa minggu. tapi saiz bunga akak ni memang kagum la saya tengok. wow!! :D

Puteri Purnama said...

sufi, terimakasih sudi melawat.tentang batch bunga ros, beli terus dari nusry, lebih murah dan sedia hidup, perlu alih kat pasu atau tanah dan belai hari2..
bisikkan pd.tanaman anda terutama bunga 'i luv u' hehehe baja tambahan.

Puteri Purnama said...

wami sc.ya bunga tu dari baka mix clor.saya pun tak sangka dia menghasilkan bunga sebesar itu..alhamdulillah.mengenai baja, saya tak ada bagi baja cuma penyediaan tanah yg.secukupnya..pastikan tanah bercampur pasir dan gembur..
terimakasih.

Sufi Luqman said...

tapi puteri..nursery yg berdekatan x de jual bunga ros..hmm..kempunan lg..

Puteri Purnama said...

sufi,
susahlah macam tu.hari tu saya beli ros@mawar dari nusery sg.buluh,selangor, bunga cempaka dan beberapa jenis bunga menjalar..habis mati kecuali cempaka dan ros, bawa balik naik kapal terbang, tambang rm250, dah minat kat ros, pejam mata bayar itu pun cakap bohong ngan imegerisin airport, kalau mereka tahu itu pokok2, kena minta permit lagi..mujur hari tu,Allah permudahkan urusan saya..kalau tak nyanya bunga tu, tinggal kat airport..harga semua bunga baru rm70.hehehe apa nak buatkan.

Sufi Luqman said...

wahh..nti saya cuba intai2 kedai yg lain..harap2 ada laa..tambah2 lagi yang kaler putih..teringat citer sailormoon pulak..si tuxedo bertopeng sukakan ros..heh heh..tq

Sufi Luqman said...

Puteri Purnama..saya tak pandai la dalam blogging..tapi kalau nak tgk pokok bunga tu cuba lawati facebook saya...cari user ini dulu (Sufi Kg Jambu Panji)...pastu cari plant and trees selepas saya add awak..